Jump to content
The library informs: Gemensam e-bokssida för folkbiblioteken i Flen, Katrineholm & Trosa. De flesta frågor kan du få hjälp med via "vanliga frågor och svar" under fliken "så funkar det", för övriga frågor vänligen kontakta ditt lokala bibliotek. Från 1 december 2021 så hänvisas låntagare på Vingåkers bibliotek till https://bibliotek.vingaker.se för lån av e-medier.

Digitala biblioteket för folkbiblioteken i Flen, Katrineholm & Trosa.

Cover for Flytande guld : Roman om spritsmugglingen under 1930-talet
Isbn: 978-91-4623-191-2
Publisher: Wahlström & Widstrand
Category:
Novels
Accessible since: March 2017

E-book

Flytande guld : Roman om spritsmugglingen under 1930-talet

"Fartvinden ven i öronen och ögonen tårades. Kvällskylan nöp i kinderna. Det här är ändå livet, tänkte han och skrattade. Äventyret, spänningen och den kittlande faran – den snabba racerbåten – den kluckande spritlasten plus nittiofem extra buteljer whisky som kom som en överraskning vid lastningen till havs – de levnadsglada kamraterna i båten före – och bortanför mörkret väntade en rejäl näve sedlar i betalning. Kunde det bli bättre?

Vem vill ödsla kraft på att dra not, röka strömming och sälja till ogina stockholmare när det gick att tjäna sitt uppehälle på detta viset."

Det är tidigt 1930-tal, motbokens tidevarv. Mats, fiskarson från Söderöra i Stockholms norra skärgård, är ung och pank. Men de nattliga färderna ut till väntande utländska spritskutor vid tremilsgränsen visar sig vara mycket inkomstbringande.

De hemliga båtfärderna i ytterskärgården är dock ingen barnlek och Stockholm visar sig vara en både stor och farlig stad för en ung man från landet.

I stan härskar Atlas-Pelle, den fruktade ledaren för spritsyndikatet och ganska snart är Mats inblandad i en allt våldsammare uppgörelse mellan polis och tull på ena sidan och konkurrerande spritsmugglare på den andra.

I rykande höststormar till havs och i den oroliga storstaden med gryende nazism, smuts och fattigdom, gränder och mörka prång utspelar sig denna om det tidiga 30-talets hårda år.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone