Jump to content

Digitala biblioteket för folkbiblioteken i Flen, Katrineholm, Trosa & Vingåker.

Cover for Själens biologi och vår fria vilja
Isbn: 978-91-8739-359-4
Publisher: Celanders förlag
Category:
Medicine & Health
Accessible since: April 2020

E-book

Själens biologi och vår fria vilja

Vad händer i vår hjärna när vi tänker, minns, blir förälskade, ledsna eller aggressiva, får ett kreativt ryck eller huden knottrar sig av musik? Den moderna hjärnforskningen lär oss allt mer om biologin bakom sådana fenomen och tvingar oss göra upp med tre seglivade missuppfattningar: att det skulle finnas motsatsförhållanden mellan kropp och själ, mellan förnuft och känsla och mellan arv och miljö.

Boken väjer inte för laddade frågor. Den visar hur människans hjärna påverkas av könshormoner redan under fosterutvecklingen, och vad det betyder för risken att få ett underliv som inte stämmer med ens könsidentitet. Boken förklarar varför människan behöver känslor för att fatta förnuftiga beslut. Och argumenterar för att människan har en fri vilja.

Röster om boken:

”… imponerad över hur ledigt författaren rör sig över gränserna mellan naturvetenskap och kultur- och samhällsvetenskap, och hur han belyser samspelet mellan biologi och kultur.”
Kristiina Savin, fil dr och forskare i idé och lärdomshistoria, Lunds universitet.

 

”… den bok som hittills har saknats om hur mycket (eller litet) vårt mentala liv och vårt psyke styrs av vår biologiska natur. Det är en lättläst och jargongfri bok om själen — från nervcellernas biokemi till kärleken och estetiken – som är väl förankrad i den vetenskapliga litteraturen och rik på konkreta detaljer …”

Thomas Söderqvist, professor em. i medicinhistoria.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone